فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 112 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی کرمی قهی، حامد علیزاده* صفحات 1-17

    برای پدیدارشناسی به مثابه روش تحقیق کیفی روش‎ شناسی‎ های متنوعی ارایه شده است. این تنوع را می‎توان ذیل دو رویکرد عمده‎ قرار داد: پدیدارشناسی توصیفی و پدیدارشناسی هرمنوتیکی. در این مقاله ضمن تاکید بر پیوند گسست‎ناپذیر فلسفه و روش در پدیدارشناسی، تلاش می‎شود تا مبانی فلسفی پدیدارشناسی هرمنوتیکی را مورد کاوش قرار داده، پیوند یادشده را در فرایند تحقیق ردیابی کنیم. بر این اساس مقاله به دو قسمت تقسیم می‎شود؛ در قسمت نخست به زمینه‎ های تاریخی ظهور پدیدارشناسی پرداخته و نسبت پدیدارشناسی هرمنوتیکی را با پدیدارشناسی توصیفی روشن و به مبانی هستی‎ شناختی و معرفت‎ شناختی پدیدارشناسی هرمنوتیکی اشاره کرده‎ایم. در قسمت دوم، از خلال پرداختن به آرای هایدگر و گادامر نشان داده‎ایم که مبانی فلسفی در روش پدیدارشناسی هرمنوتیکی در سراسر فرایند پژوهش حضوری فعالانه دارد و به چگونگی رویارویی ما با موضوعات و مسایل در پژوهش ساختار و جهت می‎دهد.‎ گشودگی نسبت به پدیدار و گفتگوی مداوم با آن، مهم‎ترین خصلت این روش است که به مثابه یک پراکسیس از لحظه انتخاب موضوع و مواجهه‎ با ادبیات پژوهش و نظریه‎ ها تا گردآوری و تحلیل داده ‎ها و نگارش پژوهش همواره در تحقیق حضور دارد و آن را هدایت می‎کند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی توصیفی، پدیدارشناسی هرمنوتیکی، پدیدارشناسی، هرمنوتیک، هایدگر، گادامر
  • بهرام اخوان کاظمی*، آراد غلامی صفحات 19-32

    ریاضیات کاربردی شاخه ای از ریاضیات است که به عنوان حوزه‎ای میان‎ رشته‎ای، کاربست‎های ریاضیات محض را در سایر دانش ‎ها پیاده‎ سازی می‎ کند. علوم سیاسی نیز به‎ مثابه حوزه‎ای از علوم انسانی و اجتماعی برای تحقق اهدافی همچون افزایش دقت تحلیل‎ ها، ایجاد دید ترکیبی در مسایل دارای شاخه‎ های متنوع و نمایش موثر داده‎ ها و اطلاعات به ابزار‎های ریاضیاتی متوسل شده است. این روند در عصر کنونی شدت و سرعت افزون‎تری گرفته است. یکی از زیر‎نظام‎های گسترده دانش ریاضیات کاربردی مدل‎سازی است. این پژوهش میان‎ رشته‎ای در پاسخ به این پرسش می باشد که «با چه فرایندی مدلی ریاضیاتی برای محاسبه و نمایش پایستگی و یا افول ایدیولوژی‎های سیاسی قابل طراحی است؟» و نیز با ایجاد پلی میان دو عرصه ریاضیات و علوم سیاسی به ارایه یک مدل ریاضیاتی کارآمد و مناسب برپایه مولفه‎ های جبری و هندسی پرداخته و ضمن طرح و اثبات محاسبات مربوط به این مدل، مزایای آن نسبت به سایر مدل‎های موجود را نشان داده است تا بخشی از خلا موجود در پژوهش ‎های سیاسی را از میان بردارد؛ همچنین به‎ عنوان یک نمونه عملی، پایستگی ایدیولوژی کمالیسم در نظام سیاسی ترکیه در دهه‎ های اخیر ارزیابی شده است. این پژوهش در هماهنگی با ماهیت موضوع و هدف آن به روش محاسباتی و تحلیلی انجام پذیرفته است و یافته ‎های آن میزان پایستگی کمالیسم در نظام سیاسی ترکیه را بیش از یک دوم تخمین می‎زند.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، ریاضیات کاربردی، علوم سیاسی، مدل‎سازی، میان‎رشته‎ای
  • حامد بیکران بهشت* صفحات 33-47

    یکی از میراث های پوزیتیویست های منطقی در فلسفه علم، آموزه علم رها از ارزش است که مستلزم آموزه دوپارگی واقعیت/ارزش می باشد. هر دوی این آموزه ها در دهه های اخیر مورد انتقاد فیلسوفان و جامعه شناسان علم قرار گرفته اند و برای رد آنها، موردکاوی های مختلفی انجام شده است. در علوم اجتماعی مخالفان علم رها از ارزش و دوپارگی واقعیت/ارزش پرتعدادتر و سرسخت تر هستند. جیمز بوهمن و چارلز تیلور را می توان از مخالفان سرسخت این آموزه ها در علوم اجتماعی به شمار آورد. بوهمن بر این باور است که کارکرد نظریه های اجتماعی صرفا تبیین (معطوف به واقعیت) نیست، بلکه کارکرد (حتی اصلی) آنها، نقد ارزش های رایج در جامعه است. تیلور نیز بر این باور است که علوم سیاسی را نمی توان خالی از ارزش دانست، بلکه نظریه های مختلف در علوم سیاسی نقدهایی را مطرح می کنند که محصول چارچوب های تبیینی آن نظریه ها هستند و با آن چارچوب های تبیینی درهم تنیده اند. در این مقاله تلاش شده است تا با نقد دیدگاه های بوهمن و تیلور نشان دهد که چرا نقد نمی تواند بخشی از علم باشد؛ همچنین چگونه می توان نقش نظریه های علمی در نقد ارزش های اجتماعی را نتیجه فناورانه آن نظریه ها دانست، نه بخشی از خود آن نظریه ها.

    کلیدواژگان: علم رها از ارزش، دوپارگی واقعیت، ارزش، تبیین، نقد، عینیت
  • محمدهادی رنجبر*، بهمن حاجی پور، حمیدرضا یزدانی صفحات 49-64

    عموما پژوهشگران حوزه سازمان و مدیریت با هدف توصیف یا تبیین یک پدیده، اقدام به پژوهش می‎کنند؛ به ویژه در پژوهش ‎هایی که با هدف تبیین صورت می‎پذیرد، شناسایی زنجیره ‎های علی به‎ وجودآورنده یک پدیده دارای اهمیت است. از آنجاکه کشف همبستگی بین دو متغیر که شیوه متداول در پژوهش‎ه ای کمی است، نمی‎تواند گویای وجود یا عدم وجود روابط علی باشد، اتخاذ رویکرد کیفی و به‎ طور مشخص، شیوه مطالعه موردی به پژوهش گران توصیه می‎شود. در این پژوهش تلاش می شود ضمن معرفی روش ردیابی فرایند که از مهم‎ترین ابزارهای استنباط علی در پژوهش ‎های کیفی و مطالعه موردی است، انواع تکنیک‎ های آن تشریح و ظرفیت‎ های حاصل از به کارگیری این روش ارایه گردد؛ همچنین با توجه به آنکه سازوکار اجرایی روش ردیابی فرایند برخلاف مدل‎های آماری یا حتی سایر مباحث مربوط به روش ‎های کیفی چندان بررسی نشده است، در پایان این پژوهش شیوه به کارگیری و اجرایی کردن این روش مورد واکاوی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: مطالعه موردی، ردیابی فرایند، علیت، سازوکار علی، آزمون فرضیه، آزمون نظریه، خلق نظریه
  • سید محمد موسوی*، محمدجعفر جوادی ارجمند صفحات 65-78

    یکی از مهم ترین نظریه های روابط بین الملل سازه انگاری است که هم به عواملی فکری و فرهنگی، و هم به عوامل مادی در تجزیه و تحلیل مناسبات بین المللی و سیاست خارجی کشورها توجه دارد. اما آیا سازه انگاری تنها یک نظریه است یا می توان روش پژوهش نیز از آن استخراج کرد؟ برخی از سازه انگاران اعتقاد دارند که این نظریه داعیه ‎های روشی نیز دارد و می‎توان در قالب روش های مختلف به پژوهش سازه انگارانه پرداخت. در این میان، سازوکارها و مکانیسم‎ های علی از جمله ابزارها یا روش های پژوهش در قالب سازه انگاری است. برخی سازه انگاران مسیله علیت و تبیین علی را می پذیرند، اما تحلیلی مکانیکی و پوزیتیویستی از آن ارایه نمی دهند، بلکه آن را با هستی‎ شناسی و معرفت‎ شناسی سازه‎ انگارانه ترکیب کرده اند و به مفهومی از علیت توجه دارند که نقش مولفه‎ های انگاره‎ای و مشاهده ‎ناپذیر را نیز در نظر می گیرد؛ بدین ترتیب سازه انگاری به تبیین علی اعتقاد دارد، اما علت را تنها مسایل مادی (مانند زور، قدرت، جنگ و...) نمی داند، بلکه مولفه های فکری، فرهنگی و انگاره‎ای (همچون سنت، دین، جامعه و...) را نیز علت دانسته، آنها را در تبیین علی دخیل می داند.

    کلیدواژگان: مکانیسم علی، علیت، روابط بین الملل، سازه انگاری، روش
  • میرداود هاشمی*، فاطمه گلابی صفحات 79-95
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی چگونگی تلفیق عاملیت و ساختار در نظریه آرچر بود؛ بدین منظور نخست ریشه های نظری تلفیق طرح شده و سپس نظریه ریخت یابی آرچر با نگاهی مقایسه ای به نظریه گیدنز مطرح شده است. درنهایت نیز به سوال پژوهش«فرایند تلفیق کنش و ساختار در نظریه آرچر به چه شکل است؟» پاسخ داده می شود. وی با طرح نظریه ریخت یابی در مقابل ساخت یابی، نظریه تلفیقی خود را شکل داده است. در نظریه ریختیابی تلفیق عاملیت و ساختار از این قرار است؛ اول: شرایط از پیش موجود (ساختارها) که بستری برای کنش اجتماعی به شمار می آید؛ دوم: کنش متقابلی که در این بستر برای دستیابی به اهداف معین صورت می گیرد؛ سوم: پیامدهای کنش متقابل اجتماعی که ممکن است به پرورش ساختاری شرایط کنش بینجامد، به بیان دیگر ساختارها و کارگزاران دستخوش تغییر شوند. سرانجام این عاملان و ساختارهای تغییریافته به بستر و شرایطی برای کنش های بعدی تبدیل می شوند.
    کلیدواژگان: ریخت یابی، ساختاربندی، تلفیق عاملیت و ساختار، رئالیسم انتقادی، دیالکتیک
|
  • MohammadTaghi Karami, Hamed Alizadeh * Pages 1-17

    Various methodologies have been proposed for phenomenology as a qualitative research method. This diversity can be divided into two main approaches: descriptive phenomenology and hermeneutic phenomenology. In this article, while emphasizing the inseparable link between philosophy and method in phenomenology, an attempt is made to explore the philosophical foundations of hermeneutic phenomenology and to trace this link in the research process. Accordingly, we first refer to the historical contexts of the emergence of phenomenology, and clarify the relationship between hermeneutic phenomenology and descriptive phenomenology, then Through the discussion of the views of Heidegger and Gadamer, it is shown that philosophical foundations in the method of hermeneutic phenomenology play an active role throughout the research process and give structure and direction to how we deal with issues and problems in research. Openness to the phenomenon and being in constant dialogue with it, is the most important feature of this method that as a praxis, from the moment of choosing the subject and encountering the research literature and theories to collecting and analyzing data and writing the research, it is always present and guides in the research.

    Keywords: Descriptive Phenomenology, Hermeneutic Phenomenology, phenomenology, hermeneutics, Heidegger, Gadamer
  • Bahram Akhavan Kazemi *, Arad Gholami Pages 19-32

    Applied mathematics is a branch of mathematics that, as an interdisciplinary field, implements the applications of pure mathematics in other sciences. Political science, as a field of humanities and social sciences, has resorted to mathematical tools to achieve goals such as increasing the accuracy of analyses, creating a combined view on issues with diverse branches and effectively displaying data and information as well. This trend has become more intense and rapid in the current era. One of the broad subsystems of applied mathematics is modeling. This interdisciplinary research, in response to the question that how a mathematical model can be designed to calculate and represent the stability or decline of political ideologies, has provided an efficient and suitable mathematical model based on algebraic and geometric components to calculate and display the stability or decline of political ideologies while creating a bridge between the two fields of mathematics and political science. Besides expressing and proving calculations related to this model, it has also shown its advantages over other existing models so as to eliminate part of the existing gap in political researches. As a practical example, the consistency of the ideology of Kemalism in recent decades has been estimated. This research has been done using computational and analytical method and its findings estimate the stability of Kemalism in the political system of Turkey more than a half.

    Keywords: Applied mathematics, Ideology, Interdisciplinarity, modeling, Political Science
  • Hamed Bikaraan-Behesht * Pages 33-47

    One of the legacies of logical positivists is the value-free ideal of science that implies, inter alia, that facts and values are dichotomous; the fact-value dichotomy thesis. Both of the doctrines have been criticized by philosophers and sociologists of science during the last decades, and many case studies have been carried out to undermine them. There have been serious objections raised against the doctrines in social sciences. Some of the objections have been posed by James Bohman and Charles Taylor. Bohman believes that all theories in social sciences have critical aspects as well as explanatory ones, and so, they are evaluative as well as descriptive. Taylor, too, believes that any theory in political science has two inter-related parts: an explanatory framework and a set of some value positions. In this paper, by criticizing Bohman’s and Taylor’s arguments, I aim to show that criticism may not be a part of science qua science. I also suggest that those values that are considered to be the critical part of a social scientific theory may be regarded as its technological products.

    Keywords: value-free science, fact, value dichotomy, Explanation, criticism, Objectivity
  • MohammadHadi Ranjbar *, Bahman Hajipour, Hamidreza Yazdani Pages 49-64

    Researchers in the field of organization and management, generally conduct research with the aim of describing or explaining a phenomenon. Clearly, in researches aimed at explanation, it is important to identify the causal chains that create a phenomenon. Since the discovery of correlations between two variables, which is a common method in quantitative research, cannot indicate the existence or absence of causal relationships, taking a qualitative approach and, in particular, the case study method is recommended to researchers. In this research, while introducing the process tracing method, which is one of the most important tools of causal inference in qualitative research and case study, an attempt is made to describe its various techniques and the capacities resulting from the application of this method. Since, the executive mechanism of the process tracing method, unlike statistical models or even other issues related to qualitative methods, has not been studied much, at the end of this study, the method of applying and implementing this method is examined.

    Keywords: case study, Process Tracing, Causality, causal mechanism, Hypothesis Testing, Theory Testing, Theory Building
  • Seyyed Mohammad Mousavi *, MohammadJaafar Javadi Arjmand Pages 65-78

    One of the most important theories of international relations is constructivism, which pays attention to both intellectual and cultural factors as well as material factors in the analysis of international relations and foreign policy. But is constructivism just a theory, or can a research method be derived from it? Some constructivists believe that this theory also has research method. Causal mechanisms are one of the research methods in constructivism. Some constructivists accept the causality and causal explanation, but do not offer a mechanical or positivist analysis of it. Rather, they combine it with constructivism and pay attention to a concept of causality that also considers the role of imaginary and invisible components. Thus, constructivism believes in causality, but does not consider the cause to be only material issues (such as force, power, war, etc.), It also considers intellectual, cultural and ideological components (such as tradition, religion, society, etc.) as the cause and considers them involved in explaining the cause

    Keywords: Causal mechanisms, causality, International relations, constructivism, method
  • Mirdavood Hashemi *, Fatemeh Golabi Pages 79-95
    The main purpose of this study was to investigate how to combine agency and structure in Archer theory. For this purpose, first the theoretical roots of integration are proposed, then Archer's theory of molding is presented with a comparative look at Giddens' theory. Finally, to the research question "What is the process of combining action and structure in Archer's theory?" Has been answered. She has formed her integrated theory by proposing the theory of morphology versus construction. The combination of agency and structure in morphology is as follows; First: pre-existing conditions (structures) that are the basis for social action. Second: the interaction that takes place in this context to achieve certain goals. Third, the consequences of social interaction that may lead to the structural cultivation of conditions of action; In other words, structures and agents are subject to change. Eventually, these agents and altered structures become the context and conditions for subsequent actions. Keywords: morphology, structuring, combination of agency and structure, critical realism, dialectic.
    Keywords: morphology, structuring, combination of agency, structure, Critical realism, Dialectic